De Tajine



Gebruiksaanwijzing voor de Tajine

Wat is een tajine?

De tajine is een oude kookpan of stoofpot uit het Noord-Afrikaanse keuken. Het is gemaakt van klei dat de warmte goed vast kan houden.

Een tajine bestaat uit een holle, ronde schaal en een kegelvormige deksel. Met de deksel op de schaal is het een afgesloten geheel en kan warmtegeleiding voor het garings-proces efficiënt plaats vinden.

Een tajine wordt gebruikt voor het langzaam garen van vlees, vis en groentegerechten.
Het gerecht wordt gelijkmatig verwarmd en door het langzaam sudderen en garen wordt het geurig en worden voedingstoffen van ingrediënten beter behouden. 
Vlees moet van tevoren in een pan bruin gebakken worden.

Gebruiksaanwijzing van een tajine

Voor het eerste gebruik is het belangrijk dat de tajine 24 uur in water geweekt wordt.
Gebruik jij de tajine niet vaak? Dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik.

Een tajine van klei kan niet tegen temperatuurschokken!

Je kunt de tajine het beste gebruiken op een warmtebron waarbij geleidelijke verhitting mogelijk is, zoals gas en oven.

  • Voeg geen koude ingrediënten of koude vloeistoffen toe aan een warme tajine.
  • Voeg geen warme ingrediënten of vloeistoffen toe aan een koude tajine.
  • De tajine met inhoud langzaam in die oven verwarmen, de oven nooit voorverwarmen.
  • Bij gebruik op gasfornuis, gebruik een degelijke dubbelwandige vlamverdeler (niet met een gat in het midden).
  • De tajine met inhoud op het gas langzaam verwarmen.
  • Plaats de warme tajine nooit op een koud aanrecht of oppervlak.
Schuiven naar boven